Gevel schilderen

Je hebt een woning en de buitengevel ziet er niet zo mooi meer uit. Dus, je wil opvallen in de positieve zin en dan ga je de gevel schilderen. Jouw woning oogt terug mooi in het straatbeeld. Bovendien moet je weten dat de voorgevel van je huis het eerste is wat voorbijgangers zien. Uiteraard is niet elke buitenmuur uit het zelfde materiaal opgebouwd. Hier zit hem de kunst om de juiste werkwijze toe te passen om van je gevel terug een juweeltje te maken. Op deze pagina lichten we één en ander toe.
gevel schilderen

Rekening houden met de ondergrond

Vooraleer je met gevelschilderwerken begint dien je eerst te weten uit welk materiaal jouw buitenmuur is opgetrokken. Meestal is dat uit baksteen. Ook cellenbeton, beton of pleisterwerk komen regelmatig voor. Het verven van je buitenmuur moet dus weloverwogen worden. Voor je aan de eigenlijke gevelschilderwerken begint moet de ondergrond van jouw gevel gereinigd worden. Oudere verflagen die loshangen dienen verwijderd te worden. Voor buitenschilderwerk wordt sowieso aangeraden om de buitenmuur in minstens twee lagen aan te brengen en daarvoor eerst een primer te schilderen op je gevel.

Gratis meerdere offertes vergelijken?

Welke verf voor gevelschilderwerken?

Zoals hiervoor reeds aangegeven hangt het soort verf waar je jouw gevelschilderwerken gaat (laten) uitvoeren af van de ondergrond. Er is één gouden regel: zorg voor een ademende verf! Waarom? Als je je gevel gaat schilderen met een “afsluitende” verf, dan kan de buitenmuur niet ademen. Het gevolg daarvan is dat het vocht niet weg kan. Dit geldt zeker voor gevels die opgetrokken zijn uit bakstenen. Het probleem van zulke buitenmuur is dat bakstenen vocht ophouden. Dus, als je gevelschilderwerken uitvoert met een afsluitende laag verf, blijft het vocht in de muur zitten, met alle problemen tot gevolg. Een ademende verf bestaat op basis van acrylaat of silicaat.
gevel kaleien

Gevel kaleien

Hmm. Kaleien? Wat is dat nu weer hoor ik je denken. Wel, kaleien is niets meer dan een kalklaag aanbrengen op je buitenmuur. Het is een efficiëntere manier om beschadigde gevels te camoufleren. Met verven is dat moeilijker. De schilderstechniek kaleien bestaat al langer. Het is een uitstekende manier om je buitenmuur te beschermen tegen vocht. Een ander voordeel van kaleien ten opzichte van verven is dat de kalklaag een uitstekende oplossing biedt tegen allerlei weersomstandigheden. Nog een voordeel is dat je deze kalk in verschillende kleuren kan krijgen, net zoals verf dus. En … bovendien, kaleien is een milieuvriendelijke oplossing. Laat ons daar ook aan denken!

Vergunning nodig?

Heb je eigenlijk een vergunning nodig bij het uitvoeren van gevelschilderwerken? Goed opletten! Soms wel en soms niet. In de eerste plaats verschilt dit van gemeente tot gemeente. Je kan best eens informeren bij de gemeente dus. Meestal kan het verven van je buitenmuur zonder vergunning. Als je een woning hebt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en/of het Vlaamse Gewest is de regel dat het verven van je buitenmuur een vergunning nodig heeft als je de aanblik van de gevel wijzigt. Dit geldt alleen voor de voorgevel. Zijgevels en achtergevels zijn vrij van vergunningen.

Lees meer over de regels met betrekking tot vrijstelling en melding: www.omgevingsloketvlaanderen.be
Lees op welke sites je terecht kan voor het aanvragen van vergunningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: bekijk het hier.
gevelschilderwerken

Hoe gaat een schildersbedrijf te werk?

Het schilderen van een gevel is meer dan zomaar wat verf of kalk aanbrengen op je buitenmuur. Het is een werkje dat met kennis van zaken uitgevoerd moet worden. Het is daarom toch aan te raden om een schildersbedrijf aan te spreken. In het algemeen begint de vakman met de voorbereidende werken. Dit betekent: de gevel moet gereinigd worden. Alles hangt af van de toestand van je buitengevel. Meestal volstaat een gewoon schoonmaakmiddel. Heeft jouw gevel een witte aanslag, dan betekent dit dat er zout mee gemoeid is. Deze wordt dan gereinigd met een borstel. Groene uitslag? Dit wordt verwijderd met verdund bleekwater. Daarna gaat de schilder over naar de volgende stap: behandelen van de ondergrond. Als je je gevel voor de eerste keer gaat verven, wordt er een primer opgezet. Daarna beginnen de eigenlijke gevelschilderwerken. Laat het aan de vakman over welke de geschikte verf is voor jouw ondergrond.

Wat zijn de kosten voor het laten schilderen?

Wat is nu de prijs die je betaalt voor het schilderen van je gevel(s). Belangrijk in deze is dat je best een offerteaanvraag doet en zo tot wel 3 offertes kan vergelijken. Je kan hierdoor tot 40% besparen op de totale prijs. Een service die vrijblijvend en gratis is. De gemiddelde prijs zal veelal uitgerekend worden per vierkante meter. Voor het reinigen is de gemiddelde prijs €3,- per vierkante meter. Als repareren van je gevel nodig is betaal je nog eens €3,-/m². Een grondlaag aanbrengen met een acrylmuurverf kost gemiddeld ook €3,-/m². De tussenlaag, eveneens met acryl kost €7,-/m². Voor de eindlaag ben je zo’n €8,-m² kwijt. Dus een totale gevelschilderwerk komt neer op een €24,- per vierkante meter.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op schilderwerken!

Vraag gratis offertes aan en ontvang tot 6 vrijblijvende aanbiedingen op maat van schildersbedrijven uit jouw provincie. Vergelijk deze op prijs en kies voor de schilder die de beste prijs en voorwaarden voor de schilderwerken biedt. Zo bespaar je binnen enkele minuten tot wel 40% op de kosten!