kleuradvies

Kleuren en kleuradvies bij het verven van uw woning!

Heel wat mensen voelen aan welke soort uitstraling ze willen geven aan hun ruimte, maar ze weten niet altijd welke kleuren het gewenste effect het best bereiken. Kleuren hebben een belangrijke emotionele waarde en kunnen ons enorm beïnvloeden. Daarom is de juiste kleur kiezen toch vrij belangrijk voor je met schilderwerken aanvangt, zowel bij binnenschilderwerken als buitenschilderwerken.

Gevoel en emotie

Niet alleen heeft elke kleur een eigen uitstraling en sfeer, maar het is vooral de combinatie van kleuren die jouw ruimte een bepaald gevoel meegeeft. Als je slechts één kleur gebruikt – en het maakt eigenlijk niet uit welke kleur je dan kiest – dan zal die al snel als verstikkend of steriel worden ervaren. Als je te veel verschillende kleuren combineert, dan wordt het effect chaotisch en irriterend. Daarom is het belangrijk om de nodige balans te vinden in het kleurenpalet. Het is belangrijk om een strenge selectie te maken tussen een beperkt aantal kleuren die harmoniserend samenwerken. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over welke schilderstechnieken de schilder of jijzelf op de muur gaat gebruiken. Bepaalde schilderstechnieken geven de ruimte extra diepte of net dat andere effect waar je naar op zoekt bent.

Gratis meerdere offertes vergelijken?

Kleurenpsychologie bij schilderwerken

De psychologie van kleuren legt uit wat de universele emotionele associaties zijn die mensen spontaan maken bij de meest voorkomende kleuren. Vanuit een esthetisch standpunt beschouwen we daarbij zwart, grijs en wit ook als kleuren, hoewel ze dat wetenschappelijk gezien niet zijn. Over het algemeen worden felle, warme kleuren zoals rood, oranje en geel geassocieerd met sterke emoties zoals woede, passie en vreugde, terwijl zachtere kleuren zoals blauw, groen en bruin gevoelens van kalmte en veiligheid oproepen. Dat is een belangrijk onderscheid om rekening mee te houden. Een slaapkamer kan best een gevoel van rust uitstralen, terwijl een bureauruimte waar veel wordt gewerkt een stimulerend kleurenpalet kan gebruiken. Het gebruik van bepaalde kleuren aan jouw wanden kan dan redelijk onbelangrijk lijken, in werkelijkheid beïnvloedt het jouw dagdagelijkse ervaring op een veel meer indringende manier dan je verwacht. Kleurenpsychologie is dus niet onbelangrijk bij het kiezen van de juiste kleuren.

Vergelijk de prijzen van professionele kleurenadviseurs

Kleuren kunnen best op een gebalanceerde en harmonieuze manier gebruikt worden en wat het beste werkt, hangt sterk af van de ruimte. Daarom is het aangewezen om kleuradvies aan te vragen die op maat is aangepast aan jouw woning en voorkeuren. Een goede kleurenadviseur begrijpt wat j nodig hebt en welk gevoel je zoekt in de ruimte. Enkele professionele schilders uit ons bestand beschikken over kleurexperten die jou met veel plezier advies geven. Vraag bij ons vrijblijvend 6 gratis offertes aan en bekijk wat een aantal kwalitatieve schildersbedrijven voor jou kunnen doen tegen betaalbare prijzen.
kleuradvies schilder

Kleuradvies: tips voor de juiste gemoedstoestand in jouw ruimte

Iedereen heeft eigen voorkeuren en er is niets mis met uiteenlopende smaken en wensen. Toch is kleuradvies handig voor iedereen die schilderwerken wil laten uitvoeren. Heel wat mensen hebben immers wel een beeld van welke soort uitstraling ze willen geven aan hun ruimte, maar welke kleuren het gewenste effect het best bereiken is niet altijd gemakkelijk te bepalen. Bovendien hebben verschillende kleuren een niet te onderschatten invloed op onze gemoedstoestand. Kleuradvies kan helpen om jouw ruimte de sfeer en uitwerking te geven die jij wenst.

Evenwicht

Een centraal gegeven bij kleuradvies is evenwicht. In alle vormen van schoonheid speelt deze kwaliteit een belangrijke rol. Muziek is mooi wanneer de verschillende elementen harmonieus samenkomen. De kleuren in een ruimte kan je vergelijken met de verschillende klanken in een muziekstuk. Wanneer die klanken haaks staan op elkaar, ontstaat er een storend of bevreemdend effect.

Rustige basiskleur

De meeste specialisten op het gebied van kleuradvies zullen jou aanraden om te vertrekken met een rustige basiskleur. Om meer dynamiek toe te voegen, werkt het vaak heel goed als één element in de ruimte een accentkleur krijt. Heel wat ruimtes zien er mooi uit in een overheersend zachte kleur met één wand in een contrasterende accentkleur. De keuze voor die kleur is uiteraard bepalend en hangt sterk af van de basiskleur.

Geen regenboog aan kleuren

De persoon die jou kleuradvies verstrekt, zal jou waarschijnlijk ook afraden om te veel verschillende kleuren te gebruiken. Dat werkt te stimulerend en op een onbewust niveau zullen we het als druk en na verloop van tijd zelfs stresserend ervaren.

Eén kleur is geen optie

De keuze om slechts één enkele kleur te gebruiken staat daar dan weer tegenover als het andere uiterste. Het effect daarvan is niet enkel saai, maar zoals de meeste specialisten in kleuradvies zullen bevestigen, kan het zelfs even stresserend werken als een drukte aan kleuren. De saaiheid kan immers na verloop van tijd een claustrofobisch effect uitoefenen. “Alles wit” is dus geen effectief kleuradvies.

Gratis meerdere offertes vergelijken?

Kleurenpsychologie: de gevoelskracht van elke kleur

Onderzoek heeft aangetoond dat elke kleur vrij universele uitwerkingen heeft op de gemoedstoestand van mensen die lang verblijven in een ruimte waar die kleur overheerst. Kennis van die psychologische effecten vormt een basiselement bij kleuradvies.

Blauw

blauwe kleur vervenBlauw wordt universeel ervaren als een koele kleur. Dat betekent niet dat een overheersend blauwe ruimte noodzakelijk koud en sfeerloos aanvoelt, maar wel dat de kleur onze kalme, rationele concentratie bevordert. Blauwe tinten zijn dus uitstekend in een bureau- of vergaderruimte waar administratief, zakelijk of wetenschappelijk werk wordt geleverd. Een belangrijk aspect van kleuradvies is balans. Daarom is het goed om blauwe wanden te contrasteren met een warme kleur die gezelligheid en knusheid kan toevoegen. Bruine, houten meubelen of een crèmekleurig tapijt zijn daarvoor heel geschikt. Lichte tinten of zelfs wit kunnen het frisse gevoel van de ruimte bevorderen en werken heel rustgevend.

Rood

Rood is de meest stimulerende en activerende kleur. Doorheen de eeuwen werd deze kleur altijd geassocieerd met passie, liefde, woede en gevaar. Omdat rood zo prikkelend werkt, zal het kleuradvies vaak luiden dat deze tint best met mate wordt gebruikt. Donkere versies zoals bordeaux zijn minder druk en bieden een zachtere prikkeling, die vaak met sensualiteit en luxe wordt verbonden. Oranje heeft de activerende kracht van rood, maar neigt naar een meer vrolijke en ontspannen vorm van stimulatie. Het is daarom een geschikte kleur voor een sportieve plek of een werkruimte waar adrenaline op zijn plaats is.

Geel

Net zoals rood is geel een erg prikkelende kleur. Waar rood felle emoties opwekt, werkt geel echter meer als een bron van energie, inspiratie en creativiteit. Geel is erg vrolijk, wat natuurlijk positief is. Toch zal een expert in kleuradvies jou aanraden om zeker niet te overdrijven. Te veel opgedrongen vrolijkheid werkt uiteindelijk enerverend. Het mooie van geel is dan weer dat de kleur tegelijk erg licht en erg warm is, net als zonlicht.

Bruin

bruine kleur schilderenBruin is de natuurlijke kleur van hout. Een onbeschilderde houten wand heeft een mooie bruine kleur, die misschien nog dieper en warmer gemaakt kan worden met bepaalde vormen van beits of vernis. Het is een kleur die in heel veel verschillende tinten beschikbaar is. Elke tint heeft een andere uitstraling, maar in het algemeen wordt bruin ervaren als geborgen, betrouwbaar en veilig. Een bruine ruimte heeft iets natuurlijks en ongedwongen. De keuze voor bruin is dan ook een veilig kleuradvies. Net zoals alle andere kleuren werkt ook deze kleur echter vermoeiend als er niets is om een tegenwicht te bieden. Te veel bruin geeft een effect van dofheid en saaiheid. Een lichte kleur kan een welkome verfrissing zijn tegenover het bruin.

Groen

Omdat groen alomtegenwoordig is in de natuur, zijn onze ogen gewend om deze kleur te zien. Om die reden wordt groen ook vaak geassocieerd met vertrouwdheid en veiligheid (denk maar aan verkeerslichten). Groen straalt ook gezondheid, herstel en evenwicht uit. Donkere tinten van groen zien er vaak chique uit, terwijl licht vaak een fris en lenteachtig gevoel geeft. Een overdaad aan groen werkt verstikkend en claustrofobisch. Ons kleuradvies luidt om groen af te wisselen met wit: dat geeft een broodnodig gevoel van openheid, vrijheid en ontsnapping in een ruimte met erg veel groen.

Gratis meerdere offertes vergelijken?

Zwart, grijs en wit

zwart, wit, grijs kleuradviesZwart, grijs en wit stralen een zekere neutraliteit uit en zijn vooral geschikt als contrast voor andere kleuren. Alle drie vallen ze perfect te combineren met eender welke andere tint. Daarom worden ze vaak gekozen als accentkleur.

Het is erg belangrijk dat jij op de hoogte bent van kleuradvies als je zwart wilt gebruiken in jouw ruimte. Het werkt immers enorm vernauwend. Een relatief grote kamer waarvan alle wanden zwart worden geschilderd zal plots heel krap aanvoelen. Zwart kan goed werken als een contrasterende kleur. Hoewel de kleur vaak wordt geassocieerd met duisternis en negatieve gevoelens, kan zwart ook heel veel uitstraling hebben. Het biedt de indruk van stilte, diepzinnigheid en mysterie. Het is echter geen huiselijke kleur en werkt vaak beter in een commerciële ruimte zoals een restaurant of een bedrijf.

Wit maakt een ruimte helderder. Het voegt vrijheid en openheid toe. Daarom is het soms nodig om wit te gebruiken als tegenwicht voor sombere en donkere kleuren. Wees voorzichtig met het eenvoudige contrast van zwart en wit. Sommige mensen houden hiervan, maar het komt vaak koud en ongenuanceerd over. Het gebruik van enkel wit zonder enige andere kleur is ook niet aangenaam. Het geeft een gevoel van leegte en dat kan frustrerend werken.

Grijs straalt neutraliteit en zakelijkheid uit. Omdat het een kleur is die eigenlijk geen kleur bekent, geeft het ook iets vrijblijvends. Daarom wordt deze kleur vaak gekozen door mensen die houden van onafhankelijkheid en vrijheid. Tegelijk voelt grijs ook no-nonsense en zelfs een beetje ongevoelig aan. Grijs kan gebruikt worden om het effect van een felle kleur zoals oranje of geel te verzachten. Een overweldigende aanwezigheid van grijs geeft een saaie en ongeïnteresseerde indruk en kan zelfs het gevoel geven dat de ruimte niet volledig is afgewerkt. Net zoals zwart en wit is grijs dus vooral geschikt als tegenwicht voor andere kleuren.

Huur een schilder in!

Wilt je meer weten over kleuradvies of ben je geïnteresseerd in de hulp van een professional? Je kan op deze website geheel vrijblijvend 6 gratis offertes aanvragen bij verschillende schilders uit ons netwerk!

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op schilderwerken!

Vraag gratis offertes aan en ontvang tot 6 vrijblijvende aanbiedingen op maat van schildersbedrijven uit jouw provincie. Vergelijk deze op prijs en kies voor de schilder die de beste prijs en voorwaarden voor de schilderwerken biedt. Zo bespaar je binnen enkele minuten tot wel 40% op de kosten!