Trap schilderen

Het schilderen van de trap is een lastige klus, maar na de schilderwerken kan het de blikvanger van je woning worden. Het trapgedeelte is immers vaak zichtbaar vanaf het binnenkomen van je huis. Het is dan ook belangrijk dat jouw trap mooi oogt en past in het geheel. Daarnaast moet deze veilig zijn. Bij het schilderen van je trap dien je te overwegen om slijtvaste verf aan te brengen. Je betreedt namelijk je trap dikwijls met schoenen aan en de verf of lak wordt vlug beschadigd. Ook antislip is aan te raden. Je schuift minder vlug uit. Vooral van belang bij iets oudere mensen en kinderen. Er komt echter heel wat bij kijken: het volstaat niet om zo maar je traptreden te verven. Hierna kom je veel te weten over hoe een trap schilderen, lakken, enzovoort.
Trap schilderen

Gratis meerdere offertes vergelijken?

Wat zijn de kosten voor het laten schilderen?

Omdat een trap schilderen of lakken niet zomaar een laagje verf aanbrengen op je traptreden is, kan je dit best uitbesteden aan een gespecialiseerde schilder. Maar wat is nu het kostenplaatje? We geven jou enkele richtprijzen, maar denk daarbij dat, door een offerteaanvraag te doen, je offertes van verschillende regionale schildersbedrijven kan vergelijken. Een snelle, gratis en vrijblijvende service! Uiteraard hangt alles van het aantal traptreden af. Er zijn schilders die jouw trap schilderen aan een uurtarief. Dit varieert dan gemiddeld van €35,- tot €40,- per uur. De prijs wordt ook veel per traptrede gerekend, de leuning, enz. Verven van je trap kost je voor gesloten traptreden ca. €20,- per stuk, voor open treden is dat ongeveer €15,- per traptrede, en een leuning varieert van €10,- à €15,- per lopende meter. Globaal mag je rekenen op een prijs van €300,- tot €700,-. Afhankelijk van wat je voor ogen hebt.

Houten trappen renoveren: schilderen of vernissen?

De keuze tussen een trap schilderen of vernissen is niet zo eenvoudig. Elk heeft zijn voor -en nadelen. Schilderen is eenvoudiger en goedkoper. Bovendien kan je kiezen uit een kleurengamma die misschien beter past bij de kleur van de wanden en vloer. Vernissen daarentegen is duurzamer. Als de vernis goed is aangebracht op jouw trap gaat dat ongeveer 20 jaar mee, bij normaal gebruik uiteraard. Je kan zelfs opteren om in plaats van gebruik te maken van verven of vernis, olie op je treden aan te brengen. Olie dringt in je houten trap en voedt het materiaal.
trap verven

Ideeën en kleuren

Een trap wordt intens gebruikt. Wil je een mooi en duurzaam resultaat, kies je uiteraard best voor slijtvaste verf. Een twee componenten coating is ook een aanrader. De eigenschap van deze verfsoort is een basiscoating en verharder. De verharder zorgt voor een slijtvaste laag. Ook een tip is om op je treden antislip te laten aanbrengen. In welke kleur je jouw trap laat verven is uiteraard volledig vrij. Wees echter creatief! Zijn je wanden donker van kleur, mag je de trap een lichte kleur geven. Zo wordt het een echte blikvanger. Kies je er echter voor om het trapgedeelte te integreren in de rest van je woning, kan eenzelfde kleur ook. Wat speelser is om de treden om en om een andere kleur te geven. De mogelijkheden zijn legio, een schildersbedrijf geeft jou graag kleuradvies.

Welke verf gebruiken om de trap te schilderen?

Soorten lakken en verven, het zijn er veel. Voor trappen is er echter een gouden regel: de verf moet duurzaam zijn en tegen een stootje kunnen. De traptreden worden immers intens gebruikt en ziet af. Daarom ook is het aan te raden om een specialist aan te spreken. In de eerste plaats moet de verf slijtvast zijn. Er zijn globaal genomen 4 verfsoorten of lakken die in aanmerking komen. Verf op basis van alkydhars, een 2-componentenverf, mogelijk ook acrylverf en tot slot een antislip verf. Vraag je specialist raad!
trap schilderen prijs

De schilder legt uit:

Een houten trap verven is een proces dat in stappen gaat. Een goede voorbereiding is een deel van de klus. De schilder zal eerst alles wat niet moet geverfd worden afplakken. Daarna moet de oude verflaag van de treden en de leuning verwijderd worden. Is je oude trap geschilderd, zal de vakman door middel van een afbijtmiddel deze verflaag verwijderen. Olielagen kunnen alleen weggeschuurd worden. Vervolgens moeten de traptreden en trapwangen mooi egaal geschuurd worden. Na het schuren moet het stof natuurlijk verwijderd worden. Dit kan met een vochtige doek. Dan begint de schilder te verven. Eerst een grondlaag. Nadat deze primer droog is worden de treden (en de leuning) nogmaals licht geschuurd. Dan komt de eindlaag. Van geval tot geval zal dit werk gebeuren in 2 of meerdere lagen.

Zandstralen of schuren?

Je kan de keuze maken tussen je trap te laten zandstralen in plaats van te schuren. Ook hier geldt: elk heeft zijn voor- en nadelen. Eén ding moet meteen duidelijk zijn: alleen trappen in een harde houtsoort (eiken en beuken) komen in aanmerking voor zandstralen. Er moet ook zeer goed afgeplakt worden. Meestal gebeurt het zandstralen in 2 dagen. De eerste dag is voor de voorbereidende werken, de tweede dag het eigenlijke stralen. Een voordeel van zandstralen is wel dat de duurtijd en de intensiviteit van het werk merkelijk sneller gaat dat je trap te laten schuren.

metalen trap schilderen

Metalen trap verven

Mogelijk heb je geen houten trap, maar een metalen exemplaar. In dit geval moet je nagaan of er geen roest zichtbaar is en of er geen loszittende verflagen zijn. Deze moeten verwijderd worden. Vooraleer te verven, moeten de treden ontvet worden. Daarna breng je een primer of grondverf aan. Dan komt het lakken. Er zijn diverse soorten lakverf verkrijgbaar. Ook hier, vergelijk offertes door een offerteaanvraag te doen.

Zelf doen of een schildersbedrijf inhuren?

Of je nu een houten of metalen trap hebt, het is een klus die toch maar beter uitbesteed kan worden. Er zijn echter wel werkjes die je zelf kan uitvoeren als voorbereiding. Het bespaart je op de prijs door zelf af te plakken en zelf te schuren. Als je schilder dan nog enkel maar moet verven, zal dit uiteraard schelen op het uurtarief.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op schilderwerken!

Vraag gratis offertes aan en ontvang tot 6 vrijblijvende aanbiedingen op maat van schildersbedrijven uit jouw provincie. Vergelijk deze op prijs en kies voor de schilder die de beste prijs en voorwaarden voor de schilderwerken biedt. Zo bespaar je binnen enkele minuten tot wel 40% op de kosten!