Vloer schilderen

Er zijn mensen die na verloop van tijd hun vloer willen laten schilderen. Dit kan zijn uit het oogpunt van eens een andere look te creëren, of, wat meer voorkomt, beschadigingen in uw vloer te verdoezelen. Laat het duidelijk zijn: bijna elke vloer kan je verven. Of het nu gaat om een houten of betonnen vloer gaat (wat trouwens het meeste voorkomt), alles is mogelijk mits de juiste aanpak een goede voorbereiding. De meeste aandacht in dit artikel gaat over het schilderen van een houten, – betonnen,- of tegelvloer. We komen ook terug op enkele andere vloersoorten die ook kunnen geschilderd worden.
vloer schilderen

Gratis meerdere offertes vergelijken?

Verschillende vloersoorten

We hadden het hiervoor al even over. Houten vloeren, betonvloeren en tegelvloeren komen het meeste voor. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook een vloer uit natuursteen kan verven? Hiervoor dient de vloer gereinigd te worden met een speciale reiniger, die uiteraard geschikt is voor natuursteen. Omdat natuurstenen vloeren gewoonlijk geïmpregneerd zijn, zal deze laag eerst moeten verwijderd worden. Daarna kan je er een primer lat en op zetten en een eindlaag aanbrengen met een degelijke verfsoort. Zo vergaat het ook met kurken vloeren. In dit geval is het belangrijk dat de bovenste laag “opgeruwd” wordt. Zo niet zal je verf niet hechten. Aangeraden verf voor dit soort vloeren is vloerverf op basis van polyurethaan.

Welke verf kan je gebruiken?

Welke verfsoort je gaat laten aanbrengen heeft uiteraard alles te maken met het soort van vloerbedekking die je wil laten schilderen. Wat we zeker kunnen meegeven is het feit dat een schilder uw vloeren meestal, en bijna altijd , zal verven in een verf op water gedragen basis. Waarom? De tegenhanger van water gedragen verf is solventverf. Een beetje chemie leert ons dat solventen gewoonweg schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral bij inademing. De keuze is hiermee dus vlug bepaald, niet? Verder, zal in het gros van de gevallen eerst een primer aangebracht worden, gevolgd door één of meerdere lagen. Het wordt hierbij aangeraden om zowel bij je primer als je eindlaag te kiezen voor een verf van het zelfde merk. Op die manier voorkomt u in elk geval dat de ene verf de andere gaat afstoten. Succes verzekerd!
houten vloer schilderen

Houten vloer schilderen

Houten vloeren komen veel voor. Wanneer deze er niet meer uitziet, of er beschadigingen optreden, wordt er veelal gekozen om deze vloer te verven. En ook hier, net zoals met elke klussen, een vloer verven is niet een pot verf uitkappen op je vloer en die verf uitsmeren. Er komt wel wat bij kijken. Optrekkend vocht is bijvoorbeeld al een nadeel en zal zorgen voor een slecht resultaat! Het is aan te raden dat aan de onderzijde een folie komt die het opstijgend vocht tegen houdt. Gaten in houten vloeren komen ook veel voor (afhankelijk van de houtsoort). Opvullen van de gaten is nodig. Wat er daarna ook nodig is, is het opschuren. Je moet immers een egale vloer hebben vooraleer hem te verven. Wat het schuren betreft wordt een korrel aangeraden van (in het begin) 120 en de eindlaag 240. Vervolgens schoonmaken die vloer en aan de slag ermee! Zorg tenslotte nog wel dat je een temperatuur aanhoudt van ca. 20°C.
betonvloer verven

Betonvloer verven

Een betonvloer is dan weer iets helemaal anders. Betonnen vloeren zien we regelmatig in bijvoorbeeld garages. Waarom er geen frisse kleur op zetten in plaats van het grijze beton? Het kan! Laat ons het hebben over de belastinggraad die uw betonnen vloer moet kunnen hebben. Bij een normale belasting volstaat een verf op basis van polyethureen-alkyd. Een goed alternatief is een verf op acrylbasis. Is de belasting zwaarder dan kies je voor een verf op epoxy-basis. Dit is een 2- componentenverf. Hoe dan ook, de voorbereiding blijft nagenoeg dezelfde. Ondergrond stofvrij, vetvrij. Oude ondergrond verwijderen, schuren, primer aanbrengen en afwerken met de gekozen eindlaag. Klus geklaard!
tegelvloer verven

Tegelvloer verven

Tja, dan schilderen van je tegelvloer… Geen probleem hoor, het kan ook perfect! Wel hier en daar opletten met de ondergrond. Keramische vloeren kan je niet zomaar laten schilderen met eender welke verf. Je moet er vooral op letten dat je tegelvloer schoon en vetvrij is. Een tegelvloer is immers voorzien vaan een glazuurlaag. Dit maakt je vloer hard en glad. Het beste is om je vloer te reinigen met ammoniak. Daarna volgt eerst (alweer) een grondlaag (lees primer), vooraleer de eindlaag in twee (2x!) aan te brengen. Als u de regeltjes goed volgt kan je volop genieten van een nieuwe vloer!

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een vloer schilderen kan je berekenen op een prijs van binnen schilderwerk. Als je weet dat een plafond en een vloer dezelfde afmetingen hebben, kan je er van uitgaan dat een vakman een prijs zal aanrekenen die iets hoger ligt. Een vloer heeft meer aandacht nodig dan een plafond omdat deze vaker wordt belast. U kunt daarom rekenen op ongeveer €10,- per m². Zo zal een vloer van 30m² rond de €300,- kosten inclusief arbeidskosten, materiaal en verf.

Zelf doen of een schildersbedrijf inhuren?

Alhoewel je veel voorbereidend werk zelf kan doen, zoals kuisen, schoonmaken, oude laag verwijderen, opschuren, blijft het toch aan te raden om het eigenlijke schilderwerk uit te besteden aan een vakman. Misschien lachwekkend, maar het is niet de eerste doe-het-zelver die begint te schilderen aan de deur, met alle gevolgen van dien… Het beste is om een offerteaanvraag te doen en op die manier tot 3 offertes te krijgen die je dan kan vergelijken. Op deze wijze kan je tot wel 40% besparen op de kosten. Een service die gratis en vrijblijvend is en die jou alleen winst oplevert.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op schilderwerken!

Vraag gratis offertes aan en ontvang tot 6 vrijblijvende aanbiedingen op maat van schildersbedrijven uit jouw provincie. Vergelijk deze op prijs en kies voor de schilder die de beste prijs en voorwaarden voor de schilderwerken biedt. Zo bespaar je binnen enkele minuten tot wel 40% op de kosten!