Kwasten: een schilder kan niet zonder

Kwasten zijn een belangrijk gereedschap bij de verfklus. Een schilder gebruikt liever een kwast dan een roller. Met een kwast breng je namelijk meer laagdikte op, een goede laagdikte is belangrijk voor de bescherming. Met een kwast krijg je ook geen “sinaasappelhuid”. Indien de juiste voorbehandeling wordt gedaan, kan men met een kwast spiegelglad schilderwerk maken. Essentieel is tussen de lagen goed te schuren. Om een goede kwast te krijgen, dien je de kwast te “beslijten”, gebruik je kwast eerst voor het verwerken van grondverf of muurverf. Hierdoor splijten de haren van de kwast en krijg je een bles. De kwast laat dan minder strepen achter en je beter besnijden.

Er zijn diverse soorten kwasten

Ronde kwast: ronde kwasten worden gebruikt voor smalle oppervlakken. Zoals kozijnen, zijkanten van ramen etc.

Ovale kwasten: Ovale kwasten worden gebruikt voor de wat grotere oppervlakten, zoals deuren, boeidelen etc

Blokkwasten: de blokkwast wordt tegenwoordig niet zo heel veel meer gebruikt. U kunt de blokkwast gebruiken voor grote oppervlakken, tegenwoordig nemen we daar vaker de roller voor. De blokkwast kan wel erg handig zijn bij het fixeren van bv een muur.

Platte kwasten: De platte kwast vaak gebruikt voor het lakken van transparante lakken en beitsen

Radiatorkwast: De radiatorkwast een een gebogen kwast die speciaal geschikt is voor de achterkant van een radiator te verven.

Lyonse penseel: een gebogen penseel om bij de moeilijkere plaatsen te komen.

Penseel: Voor het fijnere schilderwerk

Waar is een kwast van gemaakt?

Varkenshaar: Alkydverf kan je het beste verwerken met kwasten gemaakt uit varkenshaar, De varkensharen hebben een gespleten punt en nemen daardoor veel verf op. Dit geldt voor de traditionele verven.

Kunststofharen: Is ongeschikt voor alkydverven, wel geschikt voor watergedragen verven.

Kunststofharen/varkenshaar: Deze kwasten zijn prima te gebruiken voor watergedragen verven. Doe de kwast niet eerst in een bak met water, hierdoor gaan de haren uiteen staan.

Ontwikkelingen kwasten sinds VOC 2010

De VOC 2010 verven vragen weer een heel andere manier van werken. De nieuwe verven dienen niet te worden voorzien van een te dikke verflaag, hiermee wordt de droging erg traag. Momenteel zijn er op de markt nieuwe ontwikkelingen met een holle kunststofvezel met een kunstmatige spit erin gemaakt. De kwast neemt iets minder verf op, dit is juist goed, omdat er met de nieuwe milieubewuste verven minder laagdikte hoeft op te worden gebracht.

Kwasten/verfroller bewaren

Als u tijdens de verfklus u alkydkwast even tijdelijk wil opbergen kunt u dat in een strijkpot met water doen. Eerst ontdoet u de kwast zoveel mogelijk van verf en vervolgens zet u de kwast in het water. Hiermee voorkom je dat de oplosmiddelen verdampen en de kwast hard wordt. Doe het water tot aan het einde van de verfkwast, zodat het water geen metaal van de kwast aanraakt (ivm roestvorming). Ook kunt u de kwasten een aantal dagen in de terpentine zetten, echter dit is niet zo goed voor het milieu.

Watergedragen kwasten en verfroller kan je tijdelijk bewaren door ze tijdelijk in plastic of folie te wikkelen, zodat de kwast of verfroller luchtdicht is afgesloten. Doe dit niet te lang, want dan droogt de verf en krijg je allemaal brokjes in de verf.

Kwasten langer bewaren

Het allermooiste om uw alkydkwasten in te bewaren is rauw lijnolie, hierdoor blijven de kwasten mooi en lang zacht. Ook kunt u na het gebruik van de alkydkwast de kwast of verfroller schoonmaken met kwastenreiniger of terpentine. Goed drogen en invetten met groene zeep. Bij gebruik goed uitspoelen en je kan weer jarenlange gebruik maken van de besleten kwasten. Voor gebruik groene zeep uitspoelen

Leave a Reply

Gratis schilder offertes vergelijken?

Door offertes te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de kostprijs!